Příprava kvasu na pěstitelské pálení:
Veškeré informace o pěstitelském pálení najdete zde.
Ovoce určené k získání kvalitního destilátu (slivovice) musí být dobře vyzrálé (nejlépe přezrálé) zvláště u peckovin. Ovoce nesmí být plesnivé ani nahnilé, protože hnilobná chuť přechází do destilátu a hnilobnými procesy se snižuje i obsah využitelných cukrů. Do ovocného kvasu (mače) by mělo přijít ovoce čisté a odstopkované bez zbytků trávy, listí a hlíny. Látky které se vyluhují ze zelených částí propůjčují destilátu (lihovině) nepříjemnou drsnou svíravou chuť.
Broskve a meruňky je potřeba odpeckovat, aby destilát ( broskovice, meruňkovice) nebyl hořký. Švestky, blumy, špendlíky, mirabelky, třešně a podobné je potřeba pomačkat a nebo rozdrtit. Pokud možno nedrtit pecky. Jablka a hrušky je vhodné podrtit, aby došlo k dokonalému prokvašení drtě.
Kvasné nádoby lze použít z umělé hmoty, smaltu, polyetylenové a pryžové pytle. Nádoby v nichž ovoce bude kvasit musí být čisté a hlavně bez stop zápachu. Není možno použít nádoby kovové a od chemikálií. Kvasné nádoby s ovocem (mačem) by měli být uloženy na krytém a stinném místě.
Ovoce ukládáme do kvasných nádob pokud možno najednou a nebo postupně během několika málo dní. Nádoby neplníme až po Vrch ale 15 až 20 cm pod horní okraj, aby později nedocházelo k vytékání kvasící šťávy. Naplněné nádoby s kavasem přikryjeme víkem nebo folií. Kvas ponecháváme celou dobu kvašení v klidu a nemícháme ho.
Po čase se na vrchní části kvasné nádoby vytvoří tvrdší vrstva kvasu tzv. „deka“ která se nenarušuje, tvoří ochranu před ztrátou alkoholu a zabraňuje tvorbě infekcí.Těsně před převozem vyzrálého kvasu do pálenice se odstraní.
Kvas pravidelně kontrolujeme a pokud se na povrchu objeví plíseň odstraníme ji. Délka kvašení je závislá na teplotě prostředí , nejvhodnější teplota je do 18 C. Teplota však nesmí klesnout pod 5 C. Letní ovoce (třešně, višně a meruňky ) kvasí 3 až 6 týdnů. Pozdní ovoce (švestky, hrušky a jablka) kvasí 8 až 12 týdnů. Kvašení je ukončeno když obsah cukru klesne pod 2%, šťáva má mírně kořeněnou a trpkou chuť a není sladká. Ovoce není tvrdé a dá se mírným tlakem v prstech rozetřít. Kvas z pozdního ovoce po uzavření nádob se dá skladovat v chladných místech až do jarních měsíců.
Veškeré informace o pěstitelském pálení najdete zde.
Průměrná výtěžnost ze 100kg ovoce: | švestky | slivovice (trnkovice) |
8–12 litrů | 55% destilátu |
jablka | jabkovice (calvádos) |
8–10 litrů | 55% destilátu | |
hrušky | hruškovice | 6–9 litrů | 55% destilátu | |
třešně | třešňovice | 6–9 litrů | 55% destilátu | |
meruňky | meruňkovice | 6–9 litrů | 55% destilátu |